Koło Łowieckie „Wilk” z siedzibą w Różankach złożyło do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego ofertę pn. „Od lasu do stołu Warsztaty kulinarne Kuchni myśliwskiej dla dzieci” na realizację zadania publicznego w trybie pozakonkursowym.
Zgłoszone zadanie, spełnia łącznie wszystkie warunki określone w art. 19a, ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
Zadanie polega na organizacji zajęć dotyczących tematyki łowieckiej, pogadanki o przyrodzie i zwierzętach leśnych, połączonych z warsztatami kulinarnymi dla najmłodszych. Warsztaty poprowadzą myśliwi z koła łowieckiego w Stanicy na Sali Myśliwskiej oraz w zapleczu kuchennym. W związku z tym planuje się kupić nową zmywarkę, lodówkę oraz zabudowę kuchenną. Warsztaty kulinarne mają być nie tylko kulinarnym doświadczeniem, ale także wyrazem szacunku dla natury i tradycji. Inicjatywa ma na celu wpłynąć pozytywnie na zmianę mentalności społecznej w postrzeganiu zrzeszenia myśliwych oraz zrealizować potrzebę edukacji ekologiczno – przyrodniczej. Zadanie obejmie swym zasięgiem powiat gorzowski oraz powiat ziemski Gorzów Wlkp.
Zarząd Województwa Lubuskiego w dniu 11 października 2024 roku pozytywnie rozpatrzył ofertę Koła Łowieckiego „Wilk” i zarekomendował zadanie do dofinansowania w wysokości 8 000,00 zł.
Link do oferty znajduje się tutaj.